Rakennusaikainen kosteudenhallinta

Rakennusaikainen kosteudenhallinta valurakenteissa on hyvä tae projektin onnistumiselle sekä tuleville projekteille. Urakoitsijan tulisi ohjeistuksen mukaan varmistua rakenteen kosteusarvosta ennen pinnoittamista tms. Tätä ohitetaan kuitenkin melko usein tai sitten kosteustasoa mitataan ainoastaan pintakosteusmittarilla.

Tämä näyttää kuitenkin ainoastaan rakenteen suuntaa-antavan kosteustason. Mahdollisissa kiistatapauksissa tai reklamaatioissa tämä mittaustapa jää riittämättömäksi.

Kosteusarvo tulisi mitata esim. porareikämittauksin, jossa porataan 16 mm reikä tarvittavaan syvyyteen. Tasaantumisajan jälkeen ( 3 pv ) mitataan suhteellinen kosteus, Rh. Vaihtoehtoisesti voidaan mitata kosteusarvoa karbidimittauksella, jossa betonista piikataan pala samasta syvyydestä, ja kosteusarvo mitataan erillisellä paineastialla.

Viime vuosina on myös alettu käyttämään ns langatonta mittausmonitorointia. Silloin asennetaan anturi joko ennen valua, tai perinteisesti jälkeenpäin piikkaamalla. Täten kosteusarvoa voidaan seurata rikkomatta rakennetta, ja käytännössä saadaan optimoitua kuivausaikaa. Samaa anturia voidaan sitten käyttää esim. vuositarkastuksessa kosteustason seuraamista varten.

Talotarkastus Henriksson tarjoaa tällä hetkellä porareikämittauspalveluita.

On kustannustehokkainta suunnitella rakennusaikaista kosteudenhallintaa jo ennen valua. Mittauspisteet määritellään ja merkataan paikat pohjapiirustukseen. Urakoitsija voi hyvin seurata kuivumista omalla pintakosteusmittarilla. Kun kosteustaso on kohdallaan, voidaan suorittaa porareikämittaus. Mittaustulokset dokumentoidaan, ja tämä turvaa omalta osaltaan urakoitsijaa reklamaatioilta, antaa ammattimaisemman kuvan ja nostaa rakentamisen tasoa yleisestikin.

On varmaankin kaikkien intressissä rajoittaa mahdollisia kosteusongelmia jo rakennusvaiheessa. Mikäli löytyy tarpeeksi mielenkiintoa langattomalle kosteudenhallintaan ( Wiiste ) voidaan myös sitä laittaa ”hankintalistalle”. Olkaa mielellään yhteydessä, niin keskustellaan lisää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *